Volta vă pune la dispoziție o gamă variată de corpuri pentru iluminat comercial și totodată vă oferă consiliere de specialitate!
Iluminatul joacă un rol principal atât în retail, cât și în industria turismului, indiferent că vorbim de magazine, restaurante, hoteluri, pensiuni. Este un element care influențează esențial opțiunea de achiziție a clienților.
Crearea unei ambianțe relaxante și primitoare pentru clienți prin modul de dispunere a luminilor, prin coloritul acestora, ajută la îmbunătățirea experienței pe care aceștia o au atunci când caută diverse produse sau când savurează diverse preparate.
În magazine, primul pas către atragerea clienților începe cu modul în care scoți în evidență produsele din vitrină cu ajutorul luminilor. Astfel, lumina trebuie să cadă direct pe produsele pe care vrei să le promovezi. Poți chiar să folosești iluminatul dinamic prin care se modifică intensitatea sau culoarea luminilor.
Iluminarea corectă a vitrinei trebuie să fie o prioritate! Spoturile de lumină scot în evidență contrastele percepute de clienți.
Pentru o atmosferă mai prietenoasă în interior, se pot folosi lumini diferite, de la cele calde, ambientale, în tonuri de galben-portocaliu, și până la lumină rece, în tonuri de albastru.
Instalarea de panouri luminoase cu LED ajută la crearea de efecte vizuale uimitoare pentru clienți și un spațiu interior deosebit.
În comparație cu alte tipuri de iluminat, iluminatul comercial tinde să aibă un cost inițial mai ridicat, costuri mai mari de întreținere dar și o durată de viață mai mare și opțiuni mai bune de economisire a energiei.
În clădirile comerciale, îndeplinirea unei sarcini sau a unei activități este, în general, cea mai importantă funcție. O companie de planificare a iluminatului ar trebui să creeze proiecte care să reflecte tipul de activitate desfășurat în clădire pentru a se asigura că oamenii care lucrează în acel spațiu, au un confort sporit și că cerințele nivelului de lumină și standardele de eficiență energetică sunt adecvate.
Echipele specializate în design interior ce aleg corpurile de iluminat dedicate unui spațiu comercial, ar trebui să ia în considerare aspecte precum: domeniul de activitate pentru care va fi utilizat spațiul respectiv, tipul și modelul de corp de iluminat adecvat, cerințele nivelului de iluminare.
Tipuri de corpuri de iluminat pentru proiectarea iluminatului comercial
Când se ajunge la etapa selectării corpurilor de iluminat pentru iluminatul comercial, trebuie luate în considerare caracteristicile, aplicația și funcția lor. Dispozitivele de iluminat comercial utilizate în mod obișnuit, sunt lămpile fluorescente T5 și fluorescente compacte. Aceste tipuri de dispozitive de iluminare, bazate pe tehnologia tradițională fluorescentă, sunt în mod obișnuit așezate pe tavane și acoperite cu o lentilă mată. În funcție de cantitatea de iluminare necesară în spațiul comercial, lămpile fluorescente standard au de obicei unul până la patru surse de iluminat.
Corpurile de iluminat comerciale cu LED-uri încep însă, să fie din ce în ce mai uzitate.
În ultimii ani, acestea au fost adoptate pe scară largă, deoarece consumă mai puțină energie și au o durată de funcționare mai lungă.
În iluminatul comercial, concentrarea și cantitatea de lumină sunt definitorii!
Cerințe privind nivelul de lux
În timp ce lipsa unui mediu iluminat corespunzător împiedică să se ducă la bun sfârșit mai multe tipuri de activități, iluminarea prea intensă reprezintă, de asemenea, o problemă în îndeplinirea sarcinilor. Pentru a înțelege care sunt cerințele nivelului de lucși sau iluminare pentru spațiile comerciale, este important să înțelegem unitățile de măsură a luminii și eficacitatea relației lor.
Așadar, vorbind despre aceste unități, spunem că lumenul este cantitatea totală de lumină generată de sursă de lumină (luăm că exemplu LED-ul); pe de altă parte, lux-ul măsoară gradul de iluminare a unei arii (1 m pătrat) iluminate de un flux luminos de un lumen. Altfel spus, lumenii măsoară puterea efectivă a sursei de iluminat, pe când lucșii măsoară lumina care ajunge să lumineze efectiv aria/zona.
Astfel, când într-o clădire se dorește o iluminare specifică (mai mult sau mai puțin intensă), ar trebui să știm că:
- Cu cât mai mulți lumeni, cu atât corpul de iluminat asigură o putere mai mare
- Numărul lucșilor oferă informații despre luminozitatea generată de fasciculul de lumină într-un anume punct
- Unitatea optică influențează distribuția luminii generate de sursă (spre exemplu un far puternic are și o suprafață interioară puternic reflectorizantă)
- Cu cât suprafața iluminată de corpul de iluminat este mai concentrată (restrânsă), cu atât valoarea numărul lucșilor este mai mare.