Urgență – un cuvânt ce te duce automat cu gândul la panică, frică sau pericol. Exact ceea ce iluminatul de urgență te va ajuta să eviți.

Care este scopul iluminatului de urgență?

În cazul producerii unor evenimente neprevăzute, precum incendii, cutremure sau pene de curent, iluminatul de urgență va semnaliza căile de evacuare, coridoarele și scările, precum și amplasarea extinctoarelor sau a hidranților. O cale de evacuare clar semnalizată prin lumini de siguranță va face evacuarea zonei mai ușoară și mai rapidă.

Este foarte important de reținut că acest tip de iluminat trebuie alimentat de la o altă linie decât cea a sistemului de iluminat general, sau de o baterie autonomă amplasată în carcasa corpului de iluminat. Standardele impun că aceste lumini trebuie să funcționeze timp de cel puțin o ora de la activarea lor.

Iluminatul de urgența are caracteristici speciale, de care trebuie să ții cont la instalarea corpurilor de iluminat. Legile în vigoare prevăd ca, în spațiile cu suprafață mare, sistemul de iluminat de urgență să asigure un nivel de iluminare de 10% din nivelul de iluminare generală. Acolo unde este necesar, se pot amplasa mai multe corpuri de iluminat pentru a se atinge această valoare.

Unde se amplasează corpurile de iluminat de urgență?

Așa cum probabil intuiai deja, corpurile de iluminat de urgență se montează doar în zone specifice, prevăzute de lege:

  • Locuri în care există denivelări ale podelei, sau în care se întâlnesc diferite tipuri de podele, ceea ce poate crea un pericol de evacuare.
  • Oriunde există o schimbare de direcție.
  • Pe coridoare, pasaje și galerii.
  • În fața fiecărei ieșiri de evacuare.
  • La intersecțiile coridoarelor și ale pasajelor.
  • Pe toate etajele scărilor. Aici este important ca toate treptele să fie luminate direct, pentru a se asigura o vizibilitate cât mai bună.
  • În apropierea punctelor medicale sau a truselor de prim ajutor.
  • Unde sunt amplasate stingătoarele și panourile de incendiu.
  • Unde sunt afișate planurile de evacuare.

Iluminatul de urgență prietenos cu mediul

Preocuparea pentru un mediu înconjurător sănătos se face simțită și în acest domeniu. Tehnologia LED a fost implementată cu succes și în cazul acestor corpuri de iluminat, reducând semnificativ consumul de enrgie.

Pe lângă durata de viață mult mai lungă, sursele LED oferă o lumină mai clară, mai puternică și mai focalizată, ceea ce oferă o eficientă sporită iluminatului de urgență.