Când vine vorba de iluminatul exterior, lămpile solare reprezintă cea mai la îndemână soluție. Practice și economice, acestea te vor ajuta să-ți transformi grădina, terasa, sau aleea din jurul casei într-un loc magic, plin de lumină.

Avantajele lămpilor solare. Iată de ce merită să le folosești:

 • Sunt economice și prietenoase cu mediul – acest lucru se datorează mini-panourilor solare pe care acestea le încorporează. Practic, o lampă solară este compusă din carcasă, sursă LED, panou fotovoltaic și un mic acumulator. Inovațiile în domeniu și-au făcut simțită prezenta și în ceea ce privește aceste corpuri de iluminat, cele mai interesante modele putând fi controlate prin intermediul unei telecomenzi/aplicații.
 • Pot fi montate oriunde – cu ajutorul acestor corpuri de iluminat, vei scăpa de grija cablurilor de alimentare, a prelungitoarelor sau a întrerupătoarelor. O lampă solară îți oferă libertate deplină în ceea ce privește amplasarea acesteia.
 • Pot fi adevărate elemente de design – pe lângă rolul funcțional pe care îl au, lămpile solare pot fi acel accent de design ce va conferi personalitate grădinii, terasei, balconului tău.
 • Pot dispune de LED-uri RGB, cu control prin aplicație sau telecomandă – vă puteți personaliza spațiul din jurul locuinței într-un mod unic și inedit, cu lumini colorate.
 • Contribuie la siguranța copiilor și a animalelor – riscul de accidentare datorat cablurilor electrice este înlăturat.
 • Asigură lumină și în timpul penelor de curent – pot funcționa între 6 și 10 ore, mulțumită tehnologiei LED
 • Sunt rezistente la umiditate și praf – pentru a putea rezista în condiții exterioare este necesar ca lămpile solare sunt realizate din materiale de calitate. În general lămpile solare sunt încadrate în gradul de protecție IP 65, fiind protejate împotriva prafului și ploii.
 • Sunt ușor de întreținut.

Tipuri de lămpi solare:

Stâlpii de gradină – sunt printre cele mai cunoscute modele de lămpi solare. Extrem de utili în amenajarea aleilor, se regăsesc sub o multitudine de forme și culori. Fie că vă doriți un iluminat clasic sau contemporan, aceste lămpi solare își vor găsi locul cu ușurință în curtea dumneavoastră.

Lampadarele solare – pot fi amplasate cu ușurința pe terasă, gazon sau pe marginea piscinei.

Spoturile de trepte – dacă doriți să oferiți un aspect deosebit treptelor de la intrarea în locuință, spoturile sunt soluția ideală.

Spoturile pentru pavaj/sol – pe lângă rolul funcțional pe care îl au, oferă și un aspect deosebit aleilor din jurul casei. Cu un stil minimalist, acestea se vor evidenția doar în momentul în care se aprind, îmbrăcându-vă aleile în lumină.

Lămpile solare de masă – extrem de utile pentru serile calde de vară, când vă petreceți majoritatea timpului pe terasă, sau de ce nu, pentru ieșirile în aer liber.

Aplicele solare – sunt ideale pentru iluminarea terasei, a intrării în casă, a gardului, sau a pereților casei. Cu ajutorul acestora puteți crea accente luminoase deosebite, ce vor atrage toate privirile.

Globurile solare – deosebite prin aspectul vizual pe care îl creează, vor genera o lumină difuză, care va scoate din anonimat orice grădină.

Șiragurile de lumini solare – extrem de populare în ultima perioadă, vor crea o atmosferă romantică, deosebită. Versatile, le puteți atârna oriunde aveți nevoie de lumină, fară a necesita prelungitoare sau întrerupătoare inestetice.

Tips and tricks

Pentru o eficiența maximă, am enumerat mai jos o serie de aspecte de care e bine să ții cont atinci cand optezi pentru iluminatul cu lămpi solare:

 • Amplasează lampa solară într-un loc cu expunere directă la soare. Pentru o încărcare optimă, o lampă solară are nevoie de minim 6 ore de expunere solară/zi.
 • Evită amplasarea acestora lângă alte surse de lumină. În cazul în care ai optat pentru o lampă solară cu senzor zi/noapte, aceasta ar putea fi influențată de lumina pe care o sesizează în proximitate, și nu se va activa.
 • În funcție de amplasarea geografică, anotimp, sau condițiile meteo, este posibil ca acestea să nu funcționeze la capacitate maximă.
 • Este bine să menții panoul solar cât mai curat. Praful, murdăria, sau alte depuneri pot afecta eficiența lampilor soare.
 • Dacă bugetul îți permite, alege o lampă solară cu acumulatori înlocuibili. În medie, ciclul de viață al unui acumulator este de doi ani. După acest interval de timp, lampa solară nu va mai funcționa la capacitate maximă, calitatea luminii începând să scadă treptat. În acest caz, poți remedia situația prin simpla înlocuire a acumulatorilor, nemaifiind necesară achiziția unei lămpi noi, ce ar putea să nu se mai potrivească cu restul lămpilor solare din grădina ta.
 • Fiind atent la indicele de protecție IP. Cu cât este mai mare, cu atât mai bine. În general un indice IP44 ar trebuie să fie suficient, însă pentru lămpile solare amplasate în aer liber, un indice IP65 sau IP67 ar fi recomandat.

Pentru un plus de inspirație, te invităm în showroom-urile VOLTA GRUP, pentru a alege dintr-o gamă variată de lămpi solare.