Având în vedere că resursele planetei nu sunt inepuizabile, iar încălzirea globală cauzează din ce în ce mai multe probleme, au apărut multiple soluții de a produce și folosi energie fără a distruge mediul înconjurator.
O formă de energie curată, neinvazivă, este energia solară fotovoltaică, produsă de sistemele fotovoltaice.
Un sistem fotovoltaic este alcătuit dintr-o serie de componente precum panouri fotovoltaice, invertoare, acumulatori, etc, ce lucrează împreună la transformarea radiației solare în energie electrică.
Cel mai mare parc fotovoltaic din lume, NOOR, se află în mijlocul deșertului, în Emiratele Arabe Unite, țară recunoscută pentru bogățiile sale naturale, și ne referim aici în special la petrol, care a dezvoltat o strategie națională de tranziție la energia verde.
Emiratele Arabe Unite au ca obiectiv național, creșterea procentului energiei regenerabile la 50% din mixul energetic total, până în 2050. EAU își propune să devină un hub global pentru produse și soluții de energie regenerabilă.
Paradoxal, saltul tehnologic este plătit cu bani din vânzarea petrolului.
Parcul fotovoltaic NOOR este situat la câteva zeci de kilometri de Abu Dhabi, într-o zonă în care temperaturile ajung vara la 50 de grade Celsius, și are în componența sa peste 3.3 milioane de panouri fotovoltaice, 828 de invertoare și 207 transformatoare de medie tensiune. Parcul acoperă o suprafață de 8 kilometri pătraţi și la capacitatea sa maximă produce 1,2 gigawați, energie suficientă pentru alimentarea a cca. 90.000 de locuințe.
Energia produsă de NOOR previne emisiile de CO2 cu 1 milion de tone metrice. E ca și cum ai scoate din uz 200.000 de autovehicule.
NOOR a doborât recordul pentru cea mai rapidă construcție a unei centrale fotovoltaice, fiind finalizată în 20 de luni.
Vârful de instalare a panourilor fotovoltaice realizat într-o zi a fost de 26.000 de bucăți.
Pe lângă programele normale de întreținere preventivă și corectivă, pentru această gigantică instalație, s-a creat un program de mentenanță bazat pe o abordare predictivă și anticipativă, ce folosește date istorice și teste, pentru a prezice potențialele probleme, înainte ca acestea să apară.
1.400 de sisteme robotizate de curățare fără apă, parcurg 800 km de două ori pe zi, pentru a se asigura că panourile fotovoltaice funcționează la un nivel optim.