În zilele noastre este imposibil să trăim fară energie electrică, însă suntem cu toții responsabili pentru energia pe care o folosim în casele noastre. Folosim energia electrică pentru funcționarea aparatelor electronice și electrocasnice, pentru a ne alimenta automobilul, pentru a ne încălzi locuința…
Energia pe care o consumăm zilnic pentru a ne asigura confortul, ne micșorează simțitor bugetul, iar producerea ei are un impact negativ asupra mediului.
Actuala criză energetică și de mediu ne impune să identificăm cât mai multe metode prin care să economisim energie.
Iată câteva trucuri prin care puteți economisi energie electrică și implicit bani:
- În primul rând trebuie să știți că sunt aparate care consumă chiar și atunci când nu funcționează, dar stau în priză (încărcătoare de telefon, uscătoare de păr, etc). Dacă rămân conectate la sursa de curent echipamentele electrice continuă să consume o cantitate semnificativă de energie electrică. De aceea este bine să le deconectați.
- Lumina trebuie aprinsă doar când este necesar, iar sursele de iluminat ar trebui să fie toate led, deoarece acestea consumă de 5-6 ori mai puțină energie electrică și au o durată de viață de 10 ori mai mare față de becurile cu incandescență.
- Lumina naturală ar trebui utilizată la maximum sau puteți alege să instalați mai multe surse de lumină de putere mică, pe care să le aprindeți doar acolo unde vă desfășurați activitatea.
- Optați pentru corpuri de iluminat cu senzori de mișcare, atât la interior cât și la exterior. Și prizele programabile sunt foarte eficiente, cu ajutorul lor puteți seta timpul de funcționare al aparatelor electrice.
- Înlocuiți electrocasnicele vechi cu unele noi și moderne, încadrate în clasele de eficiență energetică superioară A++, A+, A. Acestea consumă mai puțini wați și oferă un randament ridicat, comparativ cu cele încadrate în clase energetice inferioare.
- Optați pentru un frigider no-frost, care împiedică formarea gheţii. Nu puneţi alimente calde în interior deoarece frigiderul va consuma mai multă energie electrică pentru răcire.
- Atunci când achiziționaţi o mașină de spălat este bine să alegeți o variantă care are programe ce permit reducerea consumului de apă, de energie electrică și de timp.
- Evitați să folosiți uscătorul de rufe, uscați rufele în aer liber, pentru a economisi energie.
- Folosiți centrala termică împreună cu un termostat mobil ce vă permite să setați temperatura în funcție de cameră și vă dă posibilitatea să alegeți o temperatură mai mică atunci când nu sunteți acasă. Evitați să opriți centrala termică deoarece locuința se va răci, iar consumul de energie pentru a o reîncălzi, va fi mai mare. Dacă părăsiți locuința mai mult de 24 de ore este recomandată reducerea temperaturii la 16°C.
- Vă recomandăm să aerisiţi periodic caloriferele și să nu amplasaţi mobilier în apropierea acestora.
- Alegeţi să faceti duș în loc să umpleţi cada cu apă caldă, deoarece veţi consuma de 4 ori mai puţină apă și energie.
- Atunci când gătiţi este indicat să utilizaţi un capac, deoarece căldura se va păstra în interiorul vasului și veţi găti mult mai repede. Când gătiţi la cuptor evitaţi, pe cât posibil, să deschideţi ușa acestuia, pentru că astfel se pierde o cantitate mare de căldură, iar consumul de energie va crește.
- Placaţi cu polistiren locuința pentru un confort termic sporit și o economie la factura de energie.
- Pentru a obține o economie pe termen lung, de până la 60% la facturile de energie electrică, vă recomandăm utilizarea panourilor fotovoltaice, care vă reduc dependența față de furnizorii de energie electrică, sunt durabile și prietenoase cu mediul înconjurător.
- Panourile solare sunt de asemenea o soluție ideală de a economisi energie electrică. Sunt ușor de montat și folosit, au un impact redus asupra mediului, iar cu ajutorul lor veți economisi până la 100% energie la încălzirea apei pe timpul verii.
Spor la economisit!