Nu trebuie să aștepți să ți se ardă becul pentru a-l înlocui. Dacă încă ai în casă becuri economice, cu halogen sau chiar becuri cu incandescență, acesta este un semn că trebuie să vizitezi cât mai curând un magazin de profil (poți veni la noi). Iar când te vei afla în fața rafturilor cu zeci de dimensiuni, modele și prețuri, va trebui să ai în vedere următoarele:

Tipul de bec

Alege un bec LED

Fără îndoială, cel mai mare avantaj al acestui tip de bec este consumul redus de energie, acesta fiind cu până la 85% mai econom, comparativ cu becul clasic.

De asemenea, becul LED este rezistent la aprinderile și stingerile dese, la deteriorarea mecanică, având astfel o durată de viață de până la 20 de ori mai mare decât a unui bec obișnuit.

Un alt avantaj este faptul că becul LED este ecologic, adică nu conține substanțe toxice, plumb sau mercur, deci poate fi, ulterior, reciclat.

volta becuri led

!!! Nu uita să predai becurile arse, în locuri special amenajate colectării și reciclării lor. Nu le arunca la deșeurile obișnuite !!!

Tipul de soclu/dulie/filet

Este absolut necesar să identifici tipul de soclu care se potrivește, înainte să cumperi becul.

Există multe tipuri de soclu/filet, însă cele mai des întâlnite sunt:

  • E27 (filet clasic mare): becurile cu acest tip de filet sunt potrivite pentru iluminatul principal al încăperii, dar și pentru utilizare exterioară;
  • E14 (filet clasic mic): sunt cel mai des utilizate pentru corpuri de iluminat decorative sau de design, lămpi, aplice sau veioze;
  • GU10: tipic pentru spoturi.

Pentru becurile LED poți găsi toate tipurile de soclu care apar și la cele tradiționale.

volta becuri led

Forma becului

Forma becului nu este legată doar de aspectul acestuia: este vorba despre modul în care este dispersată lumina.

Design-ul becului determină în ce direcție se propagă lumina, așa că trebuie să ții cont și de acest element.

Culoarea luminii (temperatura de culoare)

După ce ai stabilit că becul LED este alegerea ideală, dupa ce ai identificat tipul de soclu și forma necesară, trebuie să te gândești în ce scop va fi acesta folosit, care este temperatura de culoare optimă.

Temperatura de culoare se masoară în grade Kelvin (K) și este extrem de importantă, deoarece fiecare nuanță generată are diferite efecte asupra organismului uman și a stării de spirit.

Culorile ne afectează în mod diferit. Unele ne liniștesc, în timp ce altele ne ajută să ne concentrăm. Astfel:

  •  Lumina caldă (2700 – 3500 K) este ideală pentru crearea unei atmosfere odihnitoare și intime, deci este temperatura de culoare de care ai nevoie pentru dormitor, living sau camera copilului. Acest tip de lumină este ideal pentru a contura un spațiu relaxant și primitor.
  • Lumina neutră/naturală (4500 – 6500 K) este cea mai apropiată de lumina naturală, nu obosește ochii, așadar o poți folosi în baie, bucătarie, hol.
  • Lumina alb rece (6500 – 9000 K) este cea care stimulează concentrarea și atenția, te ajută să distingi culorile și detaliile, de aceea se folosește în general în spațiile destinate muncii, cum ar fi în birouri, ateliere, camere de la subsol. Acesta este, de asemenea, utilizată, în clădiri industriale, comerciale sau unități medicale.

Fluxul luminos (lm)

O altă caracteristică esențială a sursei de lumină este fluxul luminos, denumit și puterea luminii, care indică cantitatea de lumină emisă de bec în toate direcțiile.

Dacă vreți să știți cu exactitate cum va lumina un bec, uitați-vă la numărul de lumeni (lm). Aceștia determină intensitatea luminii.

Cu cât becul are mai mulți lumeni, cu atât lumina este mai bună.

Indicele de redare a culorii (Ra)

Foarte important este și indicele de redare a culorii Ra (CRI – color rendering index), ce reprezintă evaluarea fidelității de percepție a culorii.

Acest indice ne ajută să vedem obiectele în culorile lor naturale, comparativ cu lumina clară a zilei.

Valoarea Ra poate fi cuprinsă între 0 și 100. Cu cât becul are valoarea Ra mai mare, cu atât redarea culorilor este mai fidelă.

Clasa energetică

Fiecare tip de bec folosit în UE trebuie să fie prevăzut cu așa numita etichetă energetică.

Sunt 7 clase energetice, care diferă prin culoare și care stabilesc ce cantitate de energie consumă sursa de lumină.

Cea mai economă este clasa energetică verde închis A++, care include becurile LED, dar veți economisi cu orice sursă de lumină care este încadrată în clasele energetice din grupa A.

În schimb, cele cu consumul cel mai mare de energie le regăsiți în clasa E, care este marcată cu culoarea roșie.

Acestea sunt lucrurile cele mai importante de care trebuie să ții cont atunci când alegi un bec. Sperăm că ți-am fost de ajutor!

Cu prietenie, Echipa Volta