Mulți omitem să luăm în calcul anumite detalii atunci când vine vorba de iluminarea corectă a încăperilor din spațiul de locuit. În cele de mai jos vă prezentăm câteva puncte care sperăm să vă ajute pentru a crea un ambient mai plăcut în casa dumneavoastră, prin lumină.
1. Nu vă bazați doar pe o singură sursă de lumină
Cheia pentru o iluminare bună a spațiului în care locuim constă în a nu ne baza pe o singură sursă de lumină. Ideal ar fi să combinăm o varietate de lămpi de birou, de podea sau de masă, perete. Diferite “izvoare” de lumină atrage oamenii și creează intimitate.
2. Lumina prea puternică poate deranja
Nu este nimic mai rău decât lumina puternică care te face să te simți ca și cum ai fi pe scenă. Te obosește, te “orbește”. În acest caz este de preferat să folosim întrerupătoare cu dimmer, becuri cu lumină caldă, neutră în fiecare cameră, inclusiv în baie. Este total nefolositor și nesănătos până la urmă să fii “inundat” cu o lumină care stresează.
3. Nu alegeți becuri cu intensitate luminoasă mare fără a ține cont unde le folosiți
Starea de spirit este totul și cine dorește să ia masa în lumină puternică? În funcție de contextul în care o folosim, lumina trebuie să se potrivească și să ne ajute cu adevărat. În zona în care mâncăm se potrivește o lumină mai caldă, care să cadă deasupra mesei. Într-un birou de lucru, unde avem nevoie de condiții de lucru bune (în cazul lecturilor), avem nevoie de o lumină mai puternică. În baie ar fi utilă o lumină care să fie deasupra capului, dar și pe laterale, pentru a nu face umbre. Este frumos să ai opțiuni – dacă nu ai dimmer, atunci ai o varietate de iluminat cu LED (vezi articolul nostru Înainte de a cumpără becuri LED), deci poți schimba starea de spirit pentru diferite ocazii, contexte!
4. Nu încărcați spațiile cu prea multe corpuri încastrate
Utilizați cu înțelepciune lumina încastrată. Prea multe dispozitive vă transformă tavanul în brânză elvețiană! Mai mult, fiți atenți la locul în care faceți acest tip de iluminare. Limita superioară poate lumina bine în zone funcționale, cum ar fi băile și spațiile de spălătorie; în alt context lumina este prea aspră și plată pentru zonele de locuit.
5. Nu uitați să reveniți și la iluminatul creat de dimmere
Lumina este totul, creează atmosferă, dramă și intrigi într-o cameră. Cel mai simplu mod de a realiza acest lucru este printr-un întrerupător dimmer. Înainte de a trece pe întrerupatoare cu dimmer (variator de lumină) trebuie să știți că acestea funcționează fie cu becurile clasice (incandescente), fie cu becurile LED special create pentru acest tip de întrerupător.
6. Nu neglija dulapul tău
Dulapul tău are nevoie de atenție. Anumite corpuri dedicate încăperilor în care ținem hainele sau vesela, ne vor ajuta să distingem mai ușor anumite piese vestimentare, nuanțele lor și de ce nu, cu un iluminat dedicat acestor încăperi vom evita să bâjbâim în întuneric după un vas de care avem nevoie, eliminând astfel riscul de a dărâma totul prin cămară.
Iată doar câteva lucruri de urmat. Cu siguranță putem face mai mult în funcție de ce ne dorim. Rămâne ca fiecare din noi să alegem ce vrem!