Pe măsură ce becurile dumneavoastră se ard (mă refer la becurile incandescente) este un moment bun să va gândiţi să treceţi la becurile LED.
LED-urile au o durată de viaţă impresionantă şi sunt foarte rentabile.
Acum este timpul potrivit pentru a trece la LED-uri. Aceste becuri au făcut progrese semnificative în ultimii ani.
Deoarece există atât de multe branduri de becuri LED, alegerea unui bec LED potrivit este complet diferită de alegerea unui incandescent. Înainte de a va deplasa la magazin, aflaţi ce trebuie să ştiţi despre alegerea corectă a becurilor cu LED-uri.
Lumeni, nu waţi
Uitaţi ce ştiţi despre incandescente – valorile unui bec incandescent nu sunt bune aici.
Când faceţi cumpărături pentru becuri, sunteţi probabil obişnuiţi să căutaţi valori, indicând cât de strălucitor va fi bulbul. Luminozitatea LED-urilor, cu toate acestea, este determinată puţin diferit.
Contrar credinţei comune, puterea nu reprezintă un indiciu de luminozitate, ci o măsură a energiei pe care bulbul o consumă. În cazul incandescentelor, există o corelaţie acceptată între valorile trasate şi luminozitate, dar pentru LED-uri, valorile nu sunt un predictor mare pentru cât de strălucitor va fi bulbul.
De exemplu, un bec LED cu luminozitate comparabilă cu o lumină incandescentă de 60W este de numai 8 până la 12 waţi.
Dar nu te deranja să faci matematică – nu există o cale uniformă de a corela wat-ul de la lumina incandescentă la LED-uri. În schimb, trebuie utilizată o altă formă de măsurare: lumeni.
Lumenul (lm) este măsurarea reală a luminozităţii furnizată de un bec şi este numărul pe care ar trebui să îl căutaţi atunci când cumpăraţi LED-uri. Pentru referinţă, iată o diagramă care arată conversia de lumen-lumen pentru incandescente şi LED-uri. (cu aproximaţie)
După cum puteţi vedea în graficul de mai sus, o sursă de lumină incandescentă poate consuma până la cinci ori mai mulţi waţi pentru acelaşi număr de lumeni.
Alegerea LED-ului de culoare dreapta
Întotdeauna puteţi conta pe incandescente, în ceea ce priveşte nuanţa caldă şi gălbuie. Dar LED-urile vin într-o gamă largă de culori.
După cum arată şi partenerul nostru Philips prin produsul Philips Hue, becurile LED sunt capabile să afişeze o gamă impresionantă de culori, de la purpuriu la roşu, la un spectru de alb şi galben. Pentru casă, cu toate acestea, probabil căutaţi ceva asemănător cu lumina pe care o produc incandescentele.
Culorile populare disponibile pentru LED-uri sunt “alb cald” (lumina caldă) sau “alb neutru”( lumina neutră) şi “alb strălucitor” (lumina rece).
Albul cald şi albul neutru vor produce o nuanţă galbenă, aproape de incandescente, în timp ce becurile etichetate cu alb strălucitor vor produce o lumina mai albă, mai aproape de lumina zilei şi asemănătoare cu ceea ce vedeţi în magazinele de vânzare cu amănuntul.
În general lumina caldă o identificati pe ambalaj undeva între valorile de 2700-3000K. Lumina albă neutrăl o identificaţi pe ambalaj la valoarea de 4000-4100 k, iar albul strălucitor, rece îl veţi identifica pe ambalaj la 6500K.
Veţi plăti mai mult pentru un bec LED, dar nu foarte mult
Becurile cu LED-uri în trecut au fost foarte scumpe. Datorită producerii în serie, preţul lor au scăzut, fără însă a face rabat de la calitate. Vezi de exemplu brandul nostru de becuri LED cu chip Samsung, Raolux.
Se pot achiziţiona la un preţ foarte bun de pe Emag, având siguranţa unui produs care are o garanţie de 3 ani.
Atunci când treceţi la becuri LED, nu vă aşteptaţi să economisiţi găleţi de bani. Faţă de un incandescent este mai scump. În schimb, gândiţi-vă la aceasta ca la o investiţie.
În cele din urmă, becurile cu LED-uri se vor achita, iar între timp, vă veţi bucura de mai puţină producţie de căldură, de viaţă mai lungă a becurilor şi de ce nu, de o lumină mai liniştitoare.
Aveţi grijă la LED-urile non-dimmable
Datorită circuitelor lor, LED-urile nu sunt întotdeauna compatibile cu comutatoarele tradiţionale de diminuare a intensităţii luminii. În unele cazuri, comutatorul trebuie înlocuit. Alte ori, veţi plăti un pic mai mult pentru un LED compatibil.
Cele mai multe comutatoare cu dimmere, care au fost proiectate pentru a lucra cu becurile incandescente, lucrează prin tăierea cantităţii de energie electrică trimisă la bec. Cu cât electricitatea este mai mică, cu atât lumina este mai mică.
Dacă doriţi ca LED-ul dvs. să fie reglabil, trebuie să faceţi una din două lucruri: găsiţi becuri LED compatibile cu dimmerii tradiţionali sau înlocuiţi comutatorul curent de diminuare cu un dimmer de vârf (compatibil cu LED-uri).
Pentru acest lucru, colegii de la depozitele şi showroom-urile noastre din Iaşi, Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, Brăila şi Braşov vă stau la dispoziţie pentru a vă sfătui să alegeţi cele mai bune soluţii!
Nu toate corpurile de iluminat ar trebui să utilizeze LED-uri
Probabil ştiţi că becurile cu LED-uri pornesc dramatic mai reci decât verii lor incandescenţi, dar asta nu înseamnă că nu produc căldură. Becurile LED se încălzesc, dar căldura este îndepărtată de un radiator aflat la baza becului. De acolo, căldura se disipează în aer şi becul LED rămâne răcit, ajutându-i să-şi păstreze promisiunea unei vieţi foarte lungi.
Şi aici se află problema: becul are nevoie de o modalitate de a disipa căldură. Dacă un bec cu LED-uri este aşezat într-o carcasă închisă, căldură nu va mai avea unde să meargă, ci o trimite chiar înapoi la bec şi condamnându-l la o moarte lentă şi dureroasă.
Luaţi în considerare locul în care doriţi să plasaţi becurile LED. Dacă aveţi corpuri de iluminat complete sau semi-închise, atunci căutaţi LED-uri produse special şi certificate pentru spaţii încastrate sau închise.